4 februari 2016

De Leerling aan het Woord

Product-specificatie    |     Download NewsMaker    |    Over NewsMaker2016    |    Handleiding NewsMaker 2016


NewsMaker
is een programma waarmee leerlingen hun vaardigheden ontwikkelen op het gebied van schrijven, presenteren en publiceren. Terwijl ze hun communicatievaardigheden verbeteren, leren ze tegelijkertijd de inhoud van een vak beter begrijpen. Via de rol van nieuwslezer en producent, creëren leerlingen hun eigen verhaal in drie stappen: (1) Schrijf! (2) Presenteer! (3) Publiceer & Deel! Omdat ze zichzelf terugzien op video biedt het programma hen onmiddellijke feedback.

(1) Schrijf!
Bij de eerste stap verplaatst de leerling zich in de rol van een nieuwsverslaggever, als hij een nieuwsbericht voorbereidt en schrijft. Leerlingen kunnen samenwerken in een groep om verschillende verhalen te schrijven voor hun nieuwsproductie. Leerkrachten kunnen leerlingen helpen bij het schrijven van verscheidene tekststijlen, zoals verhalend, informatief, betoog, uitleg en procedure.

(2) Presenteer!
Bij stap twee wordt de leerling een nieuwslezer, met behulp van een webcam en een microfoon. De tekst die de leerling bij stap een heeft geschreven, verschijnt op de autocue. Dat is een schermpje waarop tekst voorbij komt rollen en die er voor zorgt dat de leerling niet alleen altijd weet wat te zeggen maar ook netjes in de camera kijkt. Daarna kan de leerling visuele effecten toevoegen om de nieuwsproductie wat luchtiger te maken. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de kijkers. De leerling kan ook andere effecten toevoegen, zoals een interactieve achtergrond, teksten op afbeeldingen, afbeeldingen in andere afbeeldingen, en zelfs ondertiteling, net zoals bij een echte nieuwsuitzending. Als de leerling helemaal klaar is, kan de opname beginnen. Na het voltooien van het eerste verhaal, kan dezelfde of een andere leerling het volgende nieuwsbericht voorlezen, totdat alle nieuwsberichten zijn opgenomen.

(3) Publiceer & Deel!
Tot slot wordt de leerling de nieuwsproducent en publiceert hij of zij de samengestelde opnamen en kan er vervolgens voor kiezen om de uitzending met anderen te delen, in binnen- en buitenland!

DLahW_enschede3

 


De Leerling aan het Woord

In Nederland wordt NewsMaker ontsloten via het programma ‘De Leerling aan het Woord’, een samenwerkingsverband van bibliotheken, scholen, onderwijskundigen en regionale omroepen, waarbij leerlingen een veilig podium wordt geboden, waarop ze, onder begeleiding van leerkrachten, een online nieuwsuitzending kunnen maken. Dat doen ze samen met leerlingen in de klas, met leerlingen van andere scholen, in binnen- en buitenland. Een selectie van deze nieuwsproducties kan via de regionale omroep periodiek worden uitgezonden. Het project bevordert het stelonderwijs, de deelname van de jeugd aan de voorbereiding en uitvoering van de totstandkoming van media-informatie en informeert de samenleving over hoe de jeugd de samenleving ervaart, wat hen beweegt en wat hun aspiraties zijn.

Bibliotheken kunnen zich melden voor deelname of meer info: info[at]joyofprogress.com

Zie ook: https://twitter.com/NewsMaker_NL

 

Product-specificatie    |     Download NewsMaker    |    Over NewsMaker2016    |    Handleiding NewsMaker 2016